Nieuws

MAATREGELEN VOOR DE BELGISCHE BEGRAFENISSECTOR TEGEN DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS

Uittreksel uit de “Richtlijnen voor begrafenisondernemers en crematoria” door de Vlaamse overheid opgesteld op 1.11.2020.
Aanpassingen in de gebruikelijke werkwijze van Uitvaarthuis.
 
Afspraken maken en uitvaarten regelen 
Met het oog op telewerk, zal het regelingsgesprek met de familie zoveel mogelijk telefonisch of via videogesprek (SKYPE) verlopen. 
 
De bezoeken aan het uitvaartcentrum 
Na overbrenging naar het uitvaartcentrum, wordt de overledene zo snel mogelijk gekist. De huidige aanbeveling is dat, indien nodig, slechts een klein aantal mensen naar het uitvaartcentrum gaan om de laatste eer te bewijzen, mits naleving van de regels van social distancing.
Het brengen van een laatste groet gebeurt enkel op afspraak gedurende maximum 1 uur en in intieme kring (naaste familie en belangrijkste personen).
Tijdens de begroeting mogen er maximum 10 personen als gezin of niet als gezin maximum 4 bezoekers zich tegelijkertijd in dezelfde ruimte bevinden.
Nabestaanden raken hun overledene niet aan.
Omhelzingen en handdrukken worden vervangen door een hand op het hart en/of een knikje. 
 
Uitvaartplechtigheid 
De afstand van 1,5 meter tussen elke persoon die niet tot hetzelfde gezin behoort moet gerespecteerd blijven. 
Dan kan de plechtigheid bijgewoond worden door maximum 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld (voorganger en medewerkers van de uitvaartplechtigheid worden niet meegeteld in dit aantal van 15 personen). 
 
Koffietafel
Is momenteel verboden.